Föreningen 


Föreningen Stadsodla Stockholm samlar företag, hobbyodlare, experter och forskare som driver eller stöder stadsodling och lokal matproduktion för ett grönt och hållbart Stockholm. Vi vill sprida forskning, goda exempel och resultat från de många offentliga och privata stadsutvecklingsprojekt som främjar odling.Gemensamt är att vi brinner för klimatsmart mat, innovation och öppna mötesplatser i en grön och inkluderande stad.


Vi vill främja alla typer av odlingar i Stockholmsregionen – växthus, inomhusodlingar, akvaponik, frilandsodling och annat. Medlemskap kostar 200kr/år.


Välkommen som medlem, följ oss och berätta om just ditt projekt eller framtidsidé.

STYRELSEN

Irena Lundberg

Lundberg IN Projekt

Ordförande

Driver konsultföretaget Lundberg IN Projekt. Tidigare affärsutvecklare och investeringsfrämjare på kommunala Invest Stockholm. Specialist på klustersamverkan inom cleantech och foodtech. Initierar och leder utvecklingsprojekt till stöd för innovativ teknik, hållbara matsystem och stadsodling. Hobbyodlare och fiskare på Adelsö.

Ulf E Andersson

Svensk Framtidsbevakning

Vice ordförande

Biolog med växtinriktning och främjare av miljöteknikinnovationer. Driver Svensk Framtidsbevakning som främjar och driver på stadsodling, vattenrening och vattenåtervinning och stadens natur. Uppdrag åt Stockholms stad, IVL, KTH, White Arkitekter, Vattencentrum m fl. Tidigare innovationsstrateg på Naturvårdsverket. Gillar både växter och ny teknik. Amatörodlare av potatis, lime, krusbär och jordgubbar - med växlande resultat.

Daniel Bergquist

SLU

Styrelseledamot


Daniel har en doktorsexamen från Uppsala universitet och arbetar sedan 2016 som forskare och lärare vid Institutionen för stad och land, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Med en bred tvärvetenskaplig bakgrund inom hållbar utveckling, systemekologi och geografi, är hans nuvarande arbetsområden hållbar (stads) utveckling, landskapsarkitektur och -planering, samt cirkulära och urbana livsmedelssystem. Sedan 2019 arbetar Daniel också parallellt vid STUNS – Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle, med projektledning och utveckling av olika former av offentlig-privat samverkan inom Stuns nystartade verksamhetsområde Hållbara samhällen.

Rafael Ospino

Högdalsgruppen

Kassör

Rafael Ospino har bred erfarenhet från IKT-, fastighets-, bygg och energisektorerna och totalt medverkat som konsult och bollplank i bland annat cirka 300 bygg- och ombyggnadsprojekt. Har medverkat i hållbarhetscertifiering av bl a Lindhagen, Waterfront, Rådhuset, Hötorgshusen, Kungsbrohuset, Klara C med flera. Utöver detta har Rafael arbetat med problemlösning inom olika industrier, däribland Svegro med problemlösning i, bland annat, deras växthus i Torslunda i Svartsjö.

Björn Oliviusson

Svensk Aquaponik

Björn Oliviusson är biolog, egen företagare (Svensk Aquaponik) samt doktorand på KTH. Har tidigare bland annat arbetat som officer, forskningsingenjör (KTH), konsult (reglersystem i större fastigheter), Biolog (KTH), vattenstrateg i Haninge kommun Driver sedan 2017 eget företag parallellt med forskningen. Har en odlingsanläggning på Berga Naturbruksgymnasium med bland annat akvaponisk odling av tropisk frukt och fisk. Erfaren föredragshållare.

Karin Saler

Odla Ihop/Hela Jorden

Jag försöker lära mig och lära ut om vad och hur vi kan odla och äta här på jorden nu och i den nära framtiden. Vilka grödor, vilka odlingsmetoder, vilka organisationsformer. Dessa dagar ägnar jag åt odlande och kunskapsdelning, tidigare har jag bland mycket annat arbetat som arkitekt och lärare. Ständigxi rörelse mot vidare förståelse av tillvarons komplexa enkelhet. Delägare av odlingskooperativet Hela Jorden, medgrundare av föreningen Odla Ihop och vd på Lycklig arkitektur.

Niklas Svensson

AAA Arkitekter

Industridesigner/arkitekt och hållbarhetsstrateg som är delvis uppväxt på bondgård, och alltid har haft ett stort intresse för odling, systemlösningar och innovationer. Är även mycket intresserad av självförsörjning, off-grid lösningar och lokala värdekedjor där odling och förädling spelar en viktig roll. Byggde mitt första hydroponiska system i slutet av 90-talet, och fokuserar numera mestadels på kombinerade lösningar och integrerade system för ekonomiskt hållbar året runt odling i Sverige, med fokus på effektiva och billiga klimatskal och kombinationer av passiva/aktiva energilösningar.

Michael Martin

IVL

Michael är forskare och industriell ekolog med fokus att främja hållbar produktion och konsumtion hos IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH. Driver flera forskning projekt med mål att utveckla, utvärdera och främja mer hållbara och cirkulära urbana odlingssystem och gillar samarbete med nya företag. Är mycket intresserad av hållbar mat och dryck och amatörodlare både utomhus och inomhus med egentillverkade hydroponiska system i växthus och garage.

Heidi Harman

Progressdata

Heidi Harman UX researcher och teknik entreprenör med fokus på mångfaldsdata i Progressdata.io men även grundare av nätverket GeekGirlMeetup. Har vart med och byggt upp remote tjänsterna Scrive och Lookback i Sverige, London och San Francisco, och driver även podden "How the pod" (https://mailchi.mp/206b2b8705a1/howthepod) där hon intervjuar förändrings skapare i en internationell kontext. Heidi har växt eget sen barnsben och är fascinerad av närodlat samt effektiv teknik som möjliggörare.