Huvudsta Trädgård – ett cirkulärt odlingsprojekt
Huvudsta Trädgård är en flerfaldigt prisbelönad stadsodling som drivs av Elin Aronsen Beis och företaget Foodloopz. Det unika, cirkulära konceptet sprider sig. Nu satsar Solna stad på odling på Överjärva Gård.

Huvudsta Trädgård - ett cirkulärt stadsodlingsprojekt i Solna

Huvudsta Trädgård är en flerfaldigt prisbelönad stadsodling som drivs av Elin Aronsen Beis och företaget Foodloopz. Det unika, cirkulära konceptet sprider sig. Nu har Solna stad satsat på odling på Överjärva Gård, byggd på samma principer och odlingstekniker. Den ska förse det lokala caféet med färska grönsaker, kryddor och blommor. Läs mer:

Huvudsta Trädgård - ett cirkulärt stadsodlingsprojekt i Solna

Vårvintern 2020 anlade företaget Foodloopz Huvudsta Trädgård, en stadsodling med fokus på svinn, restflöden och återbruk. VD-n Elin Aronson Beiz ville undersöka möjligheterna att vända stadens svinn till vinn och odla mat, blommor och husera bin samt höns utan gifter och konstgödsel. Skörd skulle säljas till privatpersoner, restauranger, hotell och event. 

Två år senare beviljades projektet stöd från Vinnova i utlysningen "Framtidens attraktiva livsmiljöer" tillsammans med partner Econova (Weibulls), S-Invest (Blomsterlandet) och kocken Paul Svensson. Stödet gavs för att finslipa konceptet "cirkulär stadsodling" och leverera ett blueprint för att underlätta för andra att skapa egna cirkulära stadsodlingar runt om i landet. Blueprintet levererades i form av en hemsida: https://cirkularstadsodling.se - som alla kan ta del av.

Konceptet vilar på idén att skapa förutsättningar för respekt för maten, människan, planeten och de kommande generationerna. Det bidrar självklart också till att öka välmående, biologisk mångfald och lokala cirkulär ekonomi i våra städer.