Smart här-odling med HydroPonic.se och TOMATO+
I en tid när hållbarhet och resurseffektivitet blir allt viktigare, står HydroPonic i framkant med sin innovativa odlingsteknik. I smarta skåp kan grönsaker odlas snabbt och cirkulärt, på plats i hem, skola, restaurang, butik och äldreboenden.

Med rötter i soliga Italien 

HydroPonic´s smarta odlingsteknik härstammar från matparadiset Italien och en mångårig erfarenhet av tomatproduktion hos moderbolaget TOMATO+. Med ökande klimattryck och hållbarhetskrav kom TOMATO+ att utveckla nya, smarta system för att odla färska och näringsrika grönsaker året runt, oavsett klimatförhållanden. Produkterna är designade för att maximera variation och kvalitet, samtidigt som de minimerar vatten- och energiförbrukning. Cirkularitet och hållbarhet är ledorden när bolaget nu expander i Norden under varumärket HydroPonic,se. 

”Vi vill bidra till en långsiktig förändring av hur vi producerar och konsumerar mat” säger Kenny Aristokleous, VD-n på HydroPonic. ”Vår vision är att möjliggöra en resurseffektiv och hållbar odling året runt. I samarbete med kommuner, restauranger och företag ska vi bidra till ett mer resilient och självförsörjande matsystem i Stockholm och i Sverige”

Horto - en produktserie för alla behov

 HydroPonic.se & Tomato produktutbud består av tre produkter i den så kallade Horto-serien:

  • Horto 2 kan odla 144 plantor samtidigt och passarför hemmaköket och den lilla restaurangen.
  • Horto 4 är ett kompakt och stilrent hydroponiskt skåp som är perfekt för restauranger och livsmedelsbutiker. Den kan odla 324 plantor samtidigt.
  • Horto Professional  är ett storskaligt odlingssystem för kommuner och företag som vill producera stora mängder grönsaker lokalt.
  • Ett smart pod- och näringssystem  möjliggör att användaren enkelt kan byta ut odlingspoddar och tillföra optimala näringslösningar utan några tidigare kunskaper. 

Ett cirkulärt system med höga hållbarhetsvärden

Tekniken från HydroPonic och Tomato+ erbjuder många fördelar jämfört med traditionell odling, här är några av dem:

- Resurseffektivitet. Tekniken använder upp till 90% mindre vatten än traditionell, jordbaserad odling. Energianvändningen är mycket låg. Det krävs inga bekämpningsmedel, vilket gör odlingen både miljövänlig och hälsosam.

- Läge klimatavtryck.Odling sker direkt på plats i hemmet, restauranger, butiker och offentliga verksamheter minskar transporter och svinn. Det ger lägre koldioxidutsläpp och färskare produkter till konsumenter.

- Högre skördar med bättre kvalitet. Tekniken optimerar ljus, näring och klimat för varje växt, vilket resulterar i snabbare tillväxt och högre avkastning jämfört med traditionell odling.

- Användarvänlighet och automatisering. HydroPonik-systemen är enkla att använda och kräver minimalt med underhåll. Med vår integrerade teknologi kan användare övervaka och styra odlingen digitalt för att optimera resultaten. De AI-drivna funktionerna kan övervaka grödornas hälsa, justera klimatförhållanden och ge förslag på optimeringar i realtid. Det säkerställer maximala skördar och minimerar risken för odlingsproblem.

Vill du veta mer om hur våra system kan hjälpa dig att odla smartare? Besök oss på HydroPonic.se 

Träffa oss på Nordiska Trädgårdar, Stockholmsmässan, den 27-30 mars i monter A21:02