Växthus och trädgård för trivsel och rehabilitering.
Ett växthus och en prunkande trädgård skänker glädje åt de äldre på Edsbergs Äldreboende. Träffa eldsjälen bakom projektet Helén på lördag förmiddag, 23 mars i monter B04:13.

Ett varmt växthus och en prunkande trädgård skänker glädje åt de äldre och demenssjuka på Edsbergs Äldreboende. Eldsjälen Helén Lampert Sandin, specialistundersköterska inom demensvård, driver ett unikt hållbarhetsarbete och odlar tillsammans med de äldre.

Edsbergs Äldreboende ägs av Sollentuna kommun och erbjuder 100 vårdplatser. Hemmet ligger naturnära och har kultur och gemenskap som inriktning.  Helén Lampert Sandin är aktivitetssansvarig, samordnar aktivitetsombuden och driver hemmets trädgård.

Läs Heléns berättelse hennes passion för odling och om det unika trädgårdsprojektet.

Helén brinner för odling och de äldres välmående

Jag är utbildad undersköterska, specialistundersköterska med inriktning på demens och geriatrik men också fastighetsmäklare. Jag har alltid intresserat mig för odling. Jag skulle nog ha arbetat med det om inte mitt brinnande intresse för välmående inom äldreomsorgen känts så viktigt. Jag har arbetat med äldre sedan jag var 17 år och cyklade omkring på landsbygden i Roslagen inom hemtjänsten på somrarna. Sedan har det rullat på med vårdrelaterade yrken, med ett avbrott på ca 10 år då jag studerade och arbetade inom IT-branschen. Nu är jag tillbaka i äldrevården och här trivs jag. 

Jag bor på Adelsö, är gift och har två vuxna döttrar och en bonusson.  Mina döttrar har också odlingen i blodet och det är så roligt att vi har den passionen tillsammans. Min man hjälper mig med byggandet och jag står för odlandet.

Växthusbygge i samverkan

Jag hade inte arbetat på Edsbergs Äldrehem länge innan jag tog upp med min chef att vi borde ha ett växthus. Vi sökte pengar från olika fonder och blev beviljade 

60 000 kr. Vi fick godkänt av hyresfastighetsägaren och hjälp av fastighetsansvariga.  Vi byggde ihop växthuset med lite hjälp av vaktmästarna som satte in glasen i taket.

Helt anpassat till de äldre

Här på äldreboendet har vi både växthus och så odlar vi i större lådor. Vi har höga jordgubbs- och smultronlådor så att våra pensionärer kan komma fram med rullstolar och rollatorer och smaka på allt utan att behöva böja sig ner. Gångarna är stenlagda så att de lätt kan ta sig fram. I andra lådor planterar vi ärtor och morötter, mandelpotatis till våra surströmmingsluncher och mycket blommor. Allt placeras i rätt höjd.

Vår trädgård har flera stora rabatter där vi har perenner och vi planterar även blommor som vi drar upp från frö och knölar. Trädgården prunkar på sommaren och det är en fin oas att trivas i. Det finns en hörna med bärbuskar som minikiwi, björnbär, hallon och krusbär. På framsidan växer ännu fler mer hallon- och vinbärshäckar. I trädgården har vi också planterat äppel- och plommonträd.

En mötesplats året runt

Växthuset är en viktig mötesplats, många går dit och träffar nya grannar från huset. Det är nog den populäraste platsen vi har i vår trädgård. Det firas födelsedagar, fikas och umgås mycket här ute. 

Under coronapandemin var växthuset uppvärmt hela vintern för att anhöriga skulle kunna komma och besöka sina nära och kära då vi hade besöksförbud i huvudbyggnaden. 

På somrarna odlar vi tomater, paprikor, gurkor och ibland meloner i vårt växthus. Då vi ligger väldigt högt upp på ett berg och vårt hus är högt så fångas kastvindar här, så vi har även våra pelargoner därinne”

Pensionärerna deltar aktivt 

Våra pensionärer är med och sätter frön, omskolar och planterar ut. Vi rensar ogräs och vårstädar tillsammans. Vi har ju både geriatrik- och demensavdelningar och de rörligaste äldre bor oftast på demensavdelningarna. De som är vana odlare brukar inte att ta bort "fel" växter när vi rensar ogräs, det sitter liksom i ryggmärgen. 

Trädgården en stor snackis

Pensionärerna kan gå ut och smaka på allt i trädgården. Den är en STOR snackis i matsalen. Då pensionärerna är så involverade själva, är intresset givetvis stort. Vi pratar alltid om trädgården som DERAS trädgård. Vi som arbetar här är ju hemma hos dem och hjälper dem i deras vardag, de är ju inte på besök på vår arbetsplats. Vi gör allt för att underlätta för dem men ser till att de får göra det de kan om de vill. Resten av det "tråkiga" och hårda arbetet gör vi. Under sommarhalvåret har vi alla aktiviteter ute när vädret tillåter. Sittgympan ute med glass efteråt är mycket populär.  

Stora mervärden 

Det är fantastiskt tillfredställande att få arbeta på det sättet – att förvandla en stenlagd, tom plats med krypande taggbuskar till en blomstrande trädgård med saker att uppleva var man än går i trädgården. Den förvandlingen har gjort att våra pensionärer går ut i MYCKET större utsträckning nu. Det känns så tillfredsställande att se dem komma ut och njuta.


Viktigt för varumärket 

Vi har fått en del uppmärksamhet för vår trädgård och har deltagit i ett par projekt med bl a KTH i en studie i hur trädgårdsarkitekturen kan påverka äldre på boenden. Tidningen ”Mitt i” har gjort reportage om trädgården. Sollentunahem har också gjort studiebesök hos oss inför ett eget projekt inom urban odling.

Helén och personalen på Edsbergs Äldrehem hälsar att besök är välkomna.

Adress

c/o Odla Fisk och Grönt i Skandinavien

Hornsgatan 83

117 26 Stockholm

Socials

Vill du veta mer eller komma på besök? Hör av dig!