Kategorier
Uncategorized

Gymnasieskolor från hela Östersjöregionen på underjordiskt besök hos Nära Sverige AB

Det var spännande och trångt när fyrtio baltiska gymnasieelever och lärare besökte Nära Sveriges odling i Liljeholmen. Farmen skickar ut 10 000 påsar grönt varje månad.

Det var spännande och trångt när fyrtio nordiska gymnasieelever och lärare besökte Nära Sveriges odling i Liljeholmen. Den cirkulära farmen skickar ut 10 000 påsar grönt varje månad till den lokala marknaden och drivs på 25 tidigare parkeringsplatser 800 meter under marken.

Projektet Nordicplus på tekniskt besök i Stockholm 

Ett fyrtiotal gymnasieelever och lärare från hela Östersjöregionen besökte Stockholm i november för att studera hållbar stadsutveckling. Stockholms Utbildningsförvaltning och Enskede Gymnasieskola stod värdar för besöket i projektet Nordic Plus som fått finansiering från Nordiska Rådet.

StadsodlaStockholm fick äran att presentera idéer för hållbar och klimatsäker matproduktion i storstäder. Nätverket representerades av Pontus Forslid och Rafael Ospino. Pontus är nätverkets kommunikatör och studerar akvaponik i Norrtälje. Rafael driver konsultföretaget ROT Teknikrådgivning och är specialiserad på hållbar energi och fastighetsdrift. 

Hur kan mer mat produceras hållbart i städer?

Gästerna fick höra om produktionssystem som passar för urbana miljöer, kan drivas i liten skala och återvinna resurser. Systemen passar in i urbana växthus, bergrum och vakanta lokaler. Den moderna, cirkulär tekniken återanvänder stora delar av energi, vatten och näring. Pontus berättade bl a om vertikal odling hos Nära Sverige, Svensk Akvaponik i Bergas Gymasieskola och om automatiserade odlingsboxar för skolor och restauranger från Swegreen och Hydroponic.

En grön oas 800 meter under jorden 

I Näras anläggning i Liljeholmen berättade VD-n Karin Nilsson för oss att farmen producerar 10 000 påsar sallat och örter i månaden (ca 3 ton) på 800 kvm och i fyra hyllplan. Det är en yta som motsvarar 25 tidigare parkeringsplatser. Odlingen drivs helt cirkulärt, vatten och näring går runt i systemet. Överskottsvärme från LED lampor värmer ett helt bergrum på 43 000 kvm. Värmen returneras även till bostadshuset och man undersöker möjligheten att skicka överskottet som varmvatten till BRF-ar i kvarteret ovanför farmen. Anläggningen återbrukar infångad koldioxid från tillverkningen av drycker, den blir näring till växterna alltså lagras koldioxiden i lokalproducerad mat. Nära anställer 4 – 5 personer. Företaget har deltagit i forskningsprojekt med KTH och har bevisat god LCA, dvs hög hållbarhet över hela produktionscykeln.

Många spännande techföretag i Stockholm 

Nära Sverige AB är ett av Stockholms många spännande tech företag som utvecklar innovation för cirkulär matproduktion, nya proteiner eller digitaliserade och klimatsäkra matsystem. Nära Sverige AB är en riktig föregångare, företaget var först ut med sitt urbana och cirkulära system för här-producerad mat. Vi från Stadsodla Stockholm och de baltiska gästerna var glada att få hälsa på.

Här hittar du mer information om företagen:

www.narasverige.se

www.svenskakvaponik.se

www.hydroponik.se

www.swegreen.com

www.cleantechhogdalen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *